Webbutveckling & E-Commerce
seo, search engine optimization, search engine

SEO och tips på mycket bra verktyg

Vad är SEO och vad betyder det? SEO är en förkortning för Search Engine Optimization. Enkelt förklarat innebär det att man på olika sätt anpassar sin webbplats och externt gör sin webbplats omtalad så att sökmotorerna favoriserar webbplatsen och då ger den en bättre placering på i sökresultaten. Med hjälp av olika analysverktyg kan man se hur webbsidan / e-handeln presterar och förmoda hur Google, Bing och andra sökmotorer uppfattar siten när den ‘crawlas’ och spindlas igenom av sökmotorerna.

Hur ska jag använda SEO

Syftet med att arbeta med en webbplats SEO är att få Google att visa det bästa sökresultatet för användarna och på så sätt öka tillväxten kring ditt  företags digitala satsningar.

Här är några bra grunder att börja arbeta med. Skriv texter och innehåll så att sökmotorerna förstår vad webbsidan handlar om, vem du är, vad du erbjuder och bygga innehåll som är baserat på search intent, dvs att förstå vad en kund och användare letar efter när hen söker information på Google. Se till att ditt innehåll är sökbart genom att göra det enkelt för Google att indexera sajten.
Optimera webbsidans bilder. Optimera webbplatsen för snabbare hastighet. Använd internlänkning, dvs länka till olika egna sidor på din webbplats.  Sätt upp mätning som Google Search Console och Google Analytics. Scrolla ner här så ger vi dig mer tips på bra verktyg.

Här hittar du de bästa verktygen för SEO

Google Search Console är en viktig och kostnadsfri tjänst som hjälper dig att hålla koll på, upprätthålla och felsöka webbplatsens placering i Googles sökresultat. Du behöver inte registrera dig för Search Console för att webbplatsen ska visas i Googles sökresultat, men med Search Console kan det bli enklare att förstå och förbättra hur webbplatsen visas på Google. Varför ger publicerade sidor ‘No Index’. Tribal Core skriver om detta här >>

Ovärderliga SEO-verktyg som du bör ha koll på

 • Google Page Speed Insight Bra verktyg från Google som visar en webbsidas hastighet och föreslår förbättringar. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
 • https://gtmetrix.com/ GTMetrix är ett bra verktyg som kollar igenom din webbsida, hur den presterar, om den är långsam och vilka åtgärder du bör vidta. Använder Lighthouse programvara.
 • WebPageTest by Catchpoint https://www.webpagetest.org/ Är ett ‘open source

   som visar verklig användar-, nätverks- mätning av en webbsida. Felsöker och föreslår hur man åtgärdar eventuella fel. MYCKET BRA!

 • https://www.websiteplanet.com/sv/webtools/robots-txt/ Robots.txt-testningsverktyg kontrollerar att webbsidans robots.txt-filer är korrekta och inte har några fel. Robots.txt är en fil som är en del av din hemsida och innehåller indexeringsregler för sökmotorrobotar, så att din hemsida genomsöks (och indexeras) korrekt och de viktigaste data på din hemsida indexeras först.
 • https://gf.dev/Geekflare är ett bra gratisverktyg som testar DNS, Säkerhet, Prestanda, Nätverk och SEO.
 • https://www.browserstack.com/live Browserstack är en testplattform för olika webbläsare för utvecklare som erbjuder testning av mobila applikationer och hemsidor.
 • https://www.woorank.com Analyserar en webbsida och få förbättringstips ur ett SEO-perspektiv
 • https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/
  Desktop program som spindlar igenom en domän och ger information om varje URL som hittas, t.ex. statuskod, ompekningar, titlar, bilder, descriptions m.m.
 • https://www.seomoz.org
  Har flera verktyg framtagna för SEO.
 • https://google.se/webmasters/tools
  Googles egna verktyg för webbplatsägare. Gör SEO-inställningar och se hur Google ser på din sajt.
 • https://ahrefs.com/
  Ahrefs är ett av SEO-proffsens vanligaste verktyg för att analysera länkar och hemsidor. En stor anledning till att verktyget är så omtyckt är på grund av dess stora databas över världens olika hemsidor. Fantastiskt verktyg men kostar lite mer.
 • https://neilpatel.com/ubersuggest/
  Ubersuggest är ett verktyg för sökordsplanering som ger sökordsförslag i real-tid genom att använda Google’s förslag funktion. Datan och vetenskapen bakom sökord är samma vetenskap som när du söker i Google och du blir rekommenderad liknande sökord. Ett verktyg som fungerar väl i förhållande till priset.
 • https://tools.pingdom.com/fpt/
  Testar prestandan på en URL
 • https://search.google.com/test/rich-results
  Google verktyg för att testa och överblicka rich snippets
 • https://www.opensiteexplorer.org/
  Verktyg för länkanalyser m.m
 • https://www.majesticseo.com/
  Verktyg för länkanalyser m.m
 • https://tools.seogadget.co.uk/
  Klistra in URLer till sidor med externa länkar till en domän och få användbar information om varje länk
 • https://developers.google.com/search/docs/guides/prototype Bra Google-guide hur du bygger, testar och lanserar  seo och struktured data på en webbsida
 • https://www.seo-spyglass.com Med hjälp av SEO Spyglass kan du analysera dina konkurrenters webbplatser och få en inblick i hur de kan ha optimerat dem. SEO Spyglass visar också webbsidans rank och analyserar varför olika sidor hamnar på den plats de gör
 • https://placehold.it/ Om du behöver en placeholder image klistra in denna länk och ange storleken på bilden i länken. Du kan också skapa placeholder image av färger, text och riktiga bilder. Det är en suveränt snabb placeholder-tjänst.
 • https://hotjar.com Hotjar hjälper dig att se hur besökaren beter sig på din webbsidan. Den spelar in musrörelser och vad besökaren klickar på, skapar heatmaps, feedback. I hotjar kan du skapa en fråge-pop-up-enkät och lägga på din webbsida. Ett ovärderligt verktyg och jättekul att använda. Installera det via Tag Manager.
 • https://www.websiteplanet.com/sv/webtools/robots-txt/  Med Robots.txt-testningsverktyg kan du köra igenom webbsidans URL och för att kontrollera att din robots.txt-fil är korrekt och inte har några fel.

Vilket WordPress-tema och Plug-ins används på en webbsida

  • https://whatwpthemeisthat.com/ WordPress är som sagt ett populärt publiceringsverktyg och kanske ser du en sida som du tycker ser bra ut och vill ta reda på hur den är skapad.
  • https://scanwp.net/ Under 2020 och 2021 fungerade detta verktyg utmärkt för att se i vilket tema en WordPress-sida är skapad i, Plug-ins, webbsidans starka keywords, backlinks och konkurrent-information.
  • https://wpdetective.io/ Fungerade bra tidigare, men verkar inte vara aktiv nu i september 2020. Tidigare har man här kunnat se vilket tema som WordPress-sida är skapad i, men också om det är ett Child-tema och vilka Plug-ins som används.
  • https://toolset.com/ Toolset för WordPress – För dig som inte kan koda och programmera men ändå vill bygga avancerade webbsidor. Kodning är alltid att rekommendera. Detta är dock ett bra verktyg om du inte kan kodspråk som Php, Javascript, JQuery, HTML och CSS.
  • https://sv.wordpress.org/plugins/custom-post-type-ui/ Custom Post Types – Bra Plug in för att administrera och skapa Custom Post Types och Taxonomier – För dig som inte kan koda detta på egen hand
  • https://www.advancedcustomfields.com/ Kontrollera webbsidans funktioner och utseende. Lägg till fält, poster, användare taxonimi-villkor, media och kommentarer i olika fält på webbplatsens alla ställen
  • https://www.remove.bg/ Bra verktyg att enkelt frilägga bilder och göra en transparent bakgrund i filformatet .PNG

Läsa av och mäta tillgänglighet för webbplatser

Med tillgänglighet för webbplatser menas att information och tjänster ska kunna användas av alla människor oavsett till exempel funktionsnedsättning. Här hittar du olika verktyg för att testa webbplatsers tillgänglighet.

Fler verktyg för webbplatser tillgänglighet

Webperf
https://Webperf.se använder diverse olika automatiska granskningstjänster.

Http2-kontroll
https://http2.pro/check

Skärmläsare
https://axesslab.com/what-is-a-screen-reader/

Kolla ALT-texter
Chrome: högerklicka, sen inspektera
Program som visar allttexter på en sida: http://pauljadam.com/bookmarklets/images.html

Kolla vem som ‘hostar’ en domän, DNS och annat

Hitta fler bra verktyg!

Hos Expandtalk hittar du de 50 bästa verktygen

https://expandtalk.se/verktyg-onlinemarknadsforing/